Ossobuco
Hovězí klišku na někoika místech na okraji nařízneme, aby se nám při tepelné úpravě nestáhly do tvaru misky. Poté osolíme, opepříme a obalíme ze všech stran v mouce. Mouka zde slouží jako zahušťovadlo do sosu - hned na začátku se pěkně opeče a natáhne do sebe chuť masa.
Rozpálíme pánev a nalijeme olej (maso pustí tuk, takže oleje spíše méně). Na rozůálenou pánev vložíme obalenou kližku a restujeme dokud se na povrchu nezatáhne a neopeče do zlatova.
Mezitím si připravíme pekáč nebo plech s víkem, do kterého se všechno maso vejde v jedné vrstvě. Po orestování masa ho vložíme do pekáče a necháme zatí, odpočívat (než se opeče zbylé maso a udělá základ na omáčku).
Na rozpálenou pánev nalijeme trochu oleje a v oleji rozpustíme kousek másla, na kterém pak orestujeme na jemno nakrájenou cibuli. Cibuli nerestujeme příliš dlouho, měla by být spíše světlá. Ke konci lehce opepříme kvůli vůni.
Orestovanou cibuli zalijeme vínem a přivedeme k varu, aby se odpařil alkohol. Následně přidáme drcená rajčata a vývar. Přivedeme opět k varu a pár minut necháme přebublat. Poté přelijeme přes maso v pekáči, který přikryjeme tak, aby mezi spodním a vrchním dílem zůstala malá mezera, aby se omáčka během pečení pomalu redukovala na kýženou konzistenci.
Maso s omáčkou dáme do trouby péct na 180°C. Délka pečení se odvíjí dle stavu masa. Pokud máte kližku telecí, stačí cca hodinka, pokud máte kližku tzv. "ze staré krávy" peče se třeba i 3 hodiny. Maso průběžně kontrolujeme a otáčíme, aby se chutě hezky spojily (já otáčím každou cca půl hodinu). Maso by na konci mělo být upečené tak, aby se rozpadalo (že sotva půjde nabrat na talíř).
Než se maso upeče, připravíme si gremolatu, která se skládá z nasekané petrželky, česneku a citronové kůry - jednoduše smíchaných dohromady. Cca 10 - 15 min před koncem pečení maso posypeme gremolatou a přelijeme omáčkou. Dopečeme již bez víka
Servírování:
Ossobuco podáváme s polentou nebo milánským rizotem. Když jsme však toto jídlo vařili poprvé a na přípravu přílohy zapomněli, dali jsme na rychlo uvařit holou rýži, a také to bylo výborné.
Tip:
Jídlo je velice syté, z jednoho "kola kližky" lze tedy hravě udělat 2 - 3 porce.
Pokud je pro Vás sehnání kližky s kostí obtížné, stačí nasimulovat obyčejnou kližkou a k ní přihodit pár morkových kostí.
K pití samozřejmě cokoli Vám chutná, ale nejlépe se hodí sklenka bílého vína (třeba toho, které Vám zbyde po vaření).