Petržel, je dvouletá rostlina, která má štětinovité listy a bílé nebo žluté květy. Petřejovou rostlinu lze pěstovat jako koření nebo jako ozdobnou rostlinu v zahradách. Využívá se jako koření do různých jídel, ale nejvíce do omáček, polévek, salátů, marinád nebo do masových a rybích pokrmů. Petržel také obsahuje éterické oleje a byla používána v lidovém léčitelství k léčbě různých onemocnění.  Má své místo i v tradičním lidovém léčitelství k léčbě řady zdravotních problémů.

Pěstování

Petržel se nejlépe pěstuje v dobře odvodněné půdě s dostatečným množstvím slunečního světla a vlhkosti. Může být pěstována buď v zahradě, v květináči, či na balkóně. Semena je třeba před výsadbou namočit do vody po dobu 24 hodin, aby se urychlil proces klíčení. Po tomto kroku můžete semena vysít přímo do volné země asi 0,5 cm pod povrch půdy. Petržel potřebuje pravidelnou zálivku, ale nesnáší přemokření. Doporučuje se také pravidelné hnojení např. každých 2-3 týdnů minerálním hnojivem. Sklízí se postupně, kdy se stříhají listy ze stonku. 

Vitamíny

Petržel obsahuje vitamíny A, C a K, minerály jako železo, vápník a draslík a také antioxidanty.


Zajímavosti

Petržel byla oblíbená rostlina u starověkých Řeků i Egypťanů, kteří ji používali k léčbě různých onemocnění a také jako afrodiziakum. V evropské středověku se petržele často používalo jako prevence proti nadměrnému pití alkoholu, protože se věřilo, že dokáže zabránit opilosti. Obsahuje látku apigenin, která podporuje tvorbu nových mozkomíšních buněk a snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Dnes je petržel široce používána po celém světě a je známá svým vynikajícím aroma, chutí a léčebnými účinky. Také se petržel používá v tradičním lidovém léčitelství k léčbě řady zdravotních problémů, jako jsou např. onemocnění ledvin a močového systému, trávicí potíže a alergie.