Glazovaný bůček s rýží

Hlavní jídla
Snadný pokrm z asijské kuchyně z vepřového masa
5,0
1 hodnocení
1 h 30 min
Snadná příprava
01.

Bůček by měl být spíše libovější, ale zase ne moc, aby nebyl suchý. Během vaření se poměrně dost tuku vypeče.

02.

Maso nakrájíme na 2 – 3 cm kostky napříč vrstvám masa a tuků. Oloupeme si zázvor a česnek a zázvor nakrájíme na plátky. Vezmeme 3 jarní cibulky, očistíme a nakrájíme na 5 cm dlouhé válečky, které pak ještě podélně rozpůlíme. Nakrájené maso spolu s česnekem zázvorem a jarními cibulkami dáme vařit do jednoho vařící vody na cirka o 5 až 10 minut. Poté scedíme, vybereme a osušíme (při smažení to jinak nepříjemně prská) maso. Zbytek surovin už není potřeba a můžeme je vyhodit.

03.

Do hrnce (může být ten samý nahrubo opláchnutý) dáme olej a na něm opékáme maso dokud není hezky do zlata a během toho průběžně odebíráme přebytečný tuk. Tuku by nemělo být moc, jen tolik, aby se maso nechytalo k hrnci.

04.

Poté, co je maso hezky hnědé, přidáme do hrnce sojovou omáčku, rýžové víno, cukr a 250 ml vody. Vše důkladně promícháme a na velkém ohni vaříme dokud sos okolo masa nezhoustne a neutvoří hustý a lepivý potah. Pokud sos zhoustne dříve, než je maso hezky měkké a rozpadá se, je potřeba přidat další vodu a vařit něco déle.

05.

Servírování:
Na talíř dáme kupku uvařené rýže a na ni doprostřed kupku bůčku. Posypeme nasekaným zbytkem jarní cibulky a semínky sezamu.

06.

Tip:
Pokud nemáte rýžové víno, lze jako náhražku použít suché bílé víno a místo 3 polévkových lžic dát 5 - 6 dle chuti. Pozor ale, víno z hroznů je kyselejší než to rýžové, je tedy potřeba dávat pozor, aby jste jídlo nepřekyselili.

Ingredience