Jarní cibulka, také známá jako jarní cibulová tráva nebo cibule šalotka,, která se používá jako zelenina. Je to malá cibulka s tenkou slupkou a bílým nebo světle zeleným stonkem. Jsou velmi oblíbené v asijské kuchyni a často se používají jako přísada do salátů, polévek, omáček a různých pokrmů. Jsou bohaté na vitamíny a minerály a mají mírně sladkou chuť. Může být také použita jako ozdoba na vrcholu jídla nebo jako dekorace na talíři. Jarní cibulka má svěží chuť a vůni, která dodává jídlu pikantní nádech. Můžete ji také použít k přípravě domácího pesto nebo ji nakrájet na tenké plátky a použít jako náhradu za cibuli v různých receptech.

Pěstování

Pěstování jarní cibulky je poměrně snadné a nenáročné. Vyberte vhodné místo, potřebuje slunné místo s dobrou odvodnění půdy. Půda by měla být dobře propracovaná a bohatá na živiny. Pokud je příliš kyselá, můžete ji obohatit vápnem. Jarní cibulku můžete vysévat od konce zimy do jara. Semena by měla být vysazena do hloubky asi 1 cm a vzdálenosti asi 5 cm od sebe. Dále potřebuje pravidelnou zálivku a hnojení. Pokud se objeví plevele, je důležité je odstranit, aby nekonkurovaly rostlinám. Jarní cibulku můžete sklízet, když jsou cibulky velké asi jako ořechy. Stačí je vytrhnout ze země a nechat uschnout na slunci. Sklizené cibulky můžete skladovat v suchu a chladu. Vydrží až několik měsíců. 

Původ 

Pochází z Asie a byla pěstována již před tisíci lety. V Evropě se začala pěstovat až v 16. století. Jarní cibulky jsou oblíbené pro svou snadnou pěstovatelnost a rychlý růst. Mohou být sklízeny již po několika týdnech od výsevu. Jsou také velmi všestranné a mohou být použity v mnoha různých receptech. Dnes jsou jarní cibulky oblíbené po celém světě a jsou k dispozici po celý rok díky moderním technologiím skladování a dopravy.


Vitamíny

Vitamín C, K a B6, minerály: draslík a hořčík