Olej jedlý neboli rostlinný je typ oleje, který se používá jako potravinářský produkt. Je vyráběn z rostlinných semen a plodů, jako jsou například řepková a slunečnicová semena, olivy, avokádo nebo kokosové ořechy. Obsahuje různé druhy tuků, jako jsou nenasycené a nasycené mastné kyseliny nebo trans-mastné kyseliny. Používá se na vaření, pečení a také jako součást salátových dresinků a omáček. Různé druhy olejů mají i rozdílné chutě a vlastnosti při vaření, například olivový olej má charakteristickou chuť a je často používán v italské kuchyni, zatímco slunečnicový olej má neutrální chuť a je vhodný pro všeobecné vaření. Olej jedlý může být také bohatý na vitaminy E a K a další důležité živiny pro zdraví. Avšak kvůli své vysoké kalorické hodnotě by měl být konzumován s mírou jako součást vyvážené stravy.


Druhy

Nejčastěji používané jsou řepkový olej, slunečnicový olej, olivový olej, kokosový olej, rýžový olej, arašídový olej, avokádový olej

Výroba

Výroba rostlinného oleje zahrnuje několik kroků, začíná se sklizní, dále čištění, rozdrcení/rozemletí na tento proces zahrnuje použití stroje na rozdrcení nebo mlýnek a vzniká prášek, vytlačení, kde se směs umístí do lisu a pomocí tlaku oddělí olej od pevných částic. Pokračuje se rafování, tím získaný olej prochází procesem, což znamená oddělení dalších nečistot a surovin pro zlepšení kvality oleje. Na konec balení, kde se plní do lahví, plechovek nebo nádob pro dopravu a následné prodej. Rostlinný olej se může vyrábět jak mechanickou tak chemickou cestou. Mechanické zpracování vede k výrobě studeného lisování, které zachovává více živin a původní chuť. Chemické zpracování vede k výrobě olejů s větší trvanlivostí a nižší cenou, ale méně živin.