Vajíčka jsou bílé, oválné nebo kulaté tvaru, s hladkou a lesklou skořápkou. Uvnitř obsahují žloutek a bílek, které jsou odděleny chalazou. Barva skořápky a žloutku se liší v závislosti na plemeni nosnic a jejich stravě. Vajíčka jsou také velmi živinově bohatá a obsahují mnoho důležitých živin pro lidské tělo, jako jsou bílkoviny, vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny.

Využití 

Vajíčka mají široké spektrum využití v kuchyni a potravinářském průmyslu. Mezi nejčastější způsoby jejich využití patří vaření a pečení, můžeme je vařit natvrdo, měkce, smažit. Dále je používáme na vaječné produkty jako jsou majonézy, sušenky, těstoviny, muffiny a další. Bílkoviny ve vajíčku jsou kvalitní a snadno stravitelné, což z nich dělá oblíbený zdroj výživy pro sportovce a ty, kteří chtějí udržovat svou svalovou hmotu. Dokonce mají své místo i v kosmetice, kde se používají k výrobě kosmetických produktů pro pleť i vlasy kvůli svým hydratačním a vyhlazujícím účinkům. A v neposlední řadě v lékařství, kde se vaječné žlučové pigmenty někdy používají při výrobě léků na žloutenku.

Druhy

Existuje mnoho druhů vajec, ale z nejznámějších jsou slepičí vejce, kachní vejce, křepelčí vejce, pštrosí vejce, husí vejce, holubí vejce, emu vejce, krokodýlí vejce a další. 

Zajímavosti 

Je možné určit věk slepičího vejce tím, že ho postavíme do vody, čím starší vejce, tím více se na jeho větší části, takzvaného zadku objeví vzorky podobné pavučinám. Skořápka vajec je porézní, takže mohou absorbovat pachy z okolí. Například pokud se skladují s cibulí nebo jinými aromatickými potravinami, mohou přijmout jejich vůně. Vajíčka mohou být zdrojem salmonely, což je bakterie, která způsobuje potravinové otravy. Z tohoto důvodu je důležité skladovat a vařit je správně, aby se minimalizovala rizika.

Dovoz

Podle dat z roku 2021 jsou největšími dovozci vajec na světě na prvním místě Evropská unie, 2. USA, 3. Japonsko, 4. Mexiko, 5. Jižní Korea.  Největší farmou na světě je Cal-Maine Foods, Inc., která se nachází v USA. Firma má více než 40 milionů nosnic a produkuje více než 1 miliardu vajec ročně.