Kuřecí maso pochází z kuřat, mláďat kura domácího, hovorově označovaného jako slepice. Kuřecí prsa se nachází se především v oblasti hrudní kosti a svalů, kde se nacházejí dvě velké svalové části. Tento druh masa je velmi oblíbený díky své chuti a vysokému obsahu bílkovin, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Kuřecí prsa lze zakoupit v různých formách, jako jsou například celá prsa, filé, plátky nebo kousky na grilování. Dají připravovat  na mnoho způsobů a jakkoli ochutit. Mohou se např. vařit, grilovat, péct, smažit, můžete je servírovat jak za tepla i studena.

Ne všechny způsoby přípravy však zajistí likvidaci patogenů, které jsou původce různých nemocí, proto je doporučena jejich minimální doba přípravy. Minimální doba vaření kuřecích prsou je 15 - 20 minut. Minimální doba smažení kuřecích prsou je 6 minut. Minimální doba pečení kuřecího masa je 45 minut.

Historie

Kuřecí maso má zajímavou historii, která sahá až do dávných časů. Původně bylo kuře zdomácněno v Asii jako zdroj vejcí, ale s postupem času se stalo populárním zdrojem masa. V Evropě bylo kuřecí maso považováno za vzácnost a bylo konzumováno pouze na speciální příležitosti. Bylo to kvůli vysokým nákladům na chov a krmivo pro kuřata. V 20. století se však technologie chovu zlepšila a kuřecí maso se stalo mnohem dostupnějším a běžnějším potravinou po celém světě. Dnes je kuřecí maso jedním z nejpoužívanějších druhů masa v kuchyni a spotřeba stále roste. 

Využití

Často se konzumují prsa kuřete, ze kterých se mohou dělat například řízky, minutky, Číny, steaky, rolády atd.

Vitamíny

Vápník -15 mg , Železo - 1 mg, Vitamín D - 5 IU, Vitamín B6 - 0,6 mg, Vitamín B15 - 0,3 uq, Hořčík - 26 mg