Mrkev obsahuje mnoho vitamínů A,B,C a E. Nejvýznamnější jsou B karoteny. Dále má hodně antioxidantů a vlákniny.

 

Pěstování

Mrkev sázíme rovnou do země. Její kořen je silně odolný proti chladu, právě proto můžete semínka zasít hned na jaře.
Před výsevem půdu nejprve řádně propracujte.Připravíme si řádky hluboké 1 cm - 2 cm vzdálené 30 cm od sebe.

Do řádků nasypeme semena a přikryjeme půdou. Půdu udržujeme vlhkou aby semena neuschla. Když je mrkev 3 cm vysoká protřídíme je. Po třech měsících můžeme sklízet první mrkve.
 

Využití

Používání mrkve při vaření je téměř naprostou samozřejmost. Tepelně upravená mrkev, na rozdíl od většiny jiné zeleniny, má lepší výživovou hodnotu, než za syrová. Mrkev můžeme dusit, připravit z ní pyré je vhodná na krémové polévky, jako přísada do omáček nebo pod maso. Mrkev můžeme použít i jako přílohu, např. pečená nebo grilovaná i hranolky jsou z mrkve výtečné. Mrkev je výborná i nasladko v podobě mrkvových dortů nebo muffinů.